Op weg naar een seniorvriendelijk ziekenhuisZiekenhuizen vervullen een steeds belangrijkere rol bij het verlenen van zorg aan ouderen. Tegelijkertijd wordt deze ouderenzorg steeds complexer. Mensen worden ouder, hebben meerdere aandoeningen tegelijkertijd, wonen langer thuis en komen zieker in het ziekenhuis. Reden genoeg om ziekenhuizen seniorvriendelijker te maken.

 functionaliteit_s

 

Met de toolkit ‘Op weg naar een seniorvriendelijk ziekenhuis’ introduceert Broekbakema een duidelijke en simpele manier om dit te doen. Een seniorvriendelijke omgeving creëren, betekent niet automatisch dat er een nieuw ziekenhuis gebouwd moet worden. Door de concrete tools uit deze toolkit te implementeren, kunnen er grote stappen worden gemaakt.

De toolkit is onderdeel van een officieel keurmerk dat is ontwikkeld door ouderenorganisaties om ziekenhuizen seniorvriendelijker te maken. De kwaliteitscriteria zijn samengesteld door ouderen en mantelzorgers en getoetst in 130 ziekenhuislocaties. Ziekenhuizen die de organisatie en omgeving van zorg hebben aangepast aan de wensen en behoeften van ouderen en voldoen aan de normering, ontvangen het officiële keurmerk.

lift_s

In deze toolkit gaan we specifiek in op de kwaliteitscriteria voor de fysieke omgeving van het ziekenhuis. Wat zijn voor ouderen belangrijke aspecten van gastvrijheid? Hoe kunnen zij zich het beste oriënteren? Wat hebben zij nodig om zich er op hun gemak te voelen? Wat draagt bij aan hun gevoel van zelfstandigheid? Hoe kan het comfort voor ouderen in ziekenhuizen verbeterd worden?

We onderscheiden vijf categorieën in deze toolkit: aankomst, ontvangst & toegankelijkheid, oriëntatie & routing, beleving en functionaliteit & comfort. Elke categorie bevat heldere, toepasbare adviezen die allemaal visueel zijn ondersteund door in eigen huis ontwikkelde pictogrammen. Simpel en doeltreffend, precies zoals de toolkit bedoeld is. Concrete en vooral praktische handvatten voor ziekenhuizen om hun inrichting en omgeving te laten aansluiten bij de behoeften van ouderen. En door dat te doen, bij te dragen aan het welbevinden van ouderen.

 ontvangst en toegankelijkheid

 

De toolkit kunt u hieronder in PDF downloaden.

Deel deze pagina

linkedIn twitter facebook

Downloads

PDF met extra informatie

Partners


Unie KBOReacties


pijlOmhoog pijlOmhoog